PELKKÄ POUTANEN

Pelkkä Poutanen on laulaja-säveltäjä Petra Poutasen genrerajoja paukutteleva, röyhkeä ja kaunis sekä aiheiltaan kuulijaa haastava kansanmusiikkiestetiikkaan pohjaava sooloproduktio. Poutasen esiintymistä on kuvattu sanoilla maanjäristys, alkuräjähdys, hypnoottinen ja syvä. Työkaluina ovat laulu, perinnesoittimet sekä live-elektroniikka. Akrobaattinen äänenkäyttö yltää skandinaavisista ja suomalais-ugrilaisista laulutavoista aina kurkkulaulutekniikoihin saakka.

Pelkkä Poutanen julkaisi tammikuussa 2022 debyyttisooloalbuminsa Pyhä veri vuotaa (Eclipse Music), joka on yltänyt sekä Etno-Emma että Teosto-palkinto ehdokkaaksi. Albumin nimi viittaa sen kokoavaan aiheeseen. Se käsittelee pyhää ja sen absurdeja ilmentymiä, vallankäyttöä ja esimerkiksi uskontoihin liittyvää väkivaltaista kuvastoa sekä henkilökohtaista pyhän tunnetta. 

 

Songlines nosti albumilta kappaleen ”Mitä tuolta kaukaa näkyy?” huhtikuussa ”The 10 Best New Albums From Around the World” -liitelevylle. Albumi on menestynyt myös kansainvälisillä listoilla. 

 

Poutanen on monipuolinen muusikko, laulaja ja multi-instrumentalisti ja kuoronjohtaja, jonka sävellystyöt ovat yltäneet useiden teatterien lavoille (mm. Kansallisteatteri, TTT, HKT, KOM, Espoon Kaupunginteatteri, Radioteatteri) ja kuorojen laulettavaksi esimerkiksi kansallispuistoissa esitettyjen pienoisoopperoiden muodossa. Poutanen tunnetaan myös laulaja-lauluntekijänä yhtyeestään UTU.

 

Instrumentit: 

Laulu, kurkkulaulu, kantele, guzheng, live-elektroniikka, MÄSÄ-soittimet